Monday, October 4, 2010

Tidak Boleh Yang Dibolehkan


Apa yang tak boleh kita buat waktu sekolah dulu... tapi dibolehkan bila menjejakkan kaki ke menara gading.. ini berdasarkan pengalaman kita sendiri...

1. MAKAN DALAM KELAS

Haaaa... yang ni mana kita boleh buat time sekolah dulu, tak kirala masa sekolah rendah atau sekolah menengah.. pantang ni kalau cikgu nampak.. masa ni memang kita dididik agar sentiasa berdisiplin. Minum air pun kadang2 kat luar kelas je (tu pun kalau cikgu bagi kebenaran untuk minumla kan) haha.. setengah cikgu memang garang, nak mintak kebenaran minum air pun tak berani.. ni kan pulak nak makan dalam kelas, memang nahaslah kalau berani buat macam tu..

Bila dah belajar kat Universiti.. benda ni dah tak jadi masalah lagi.. yieeeehaaaa, waktu ni tak kisahlah korang nak makan, pensyarah bukan main sporting lagi.. tapi agak2 la kan, jangan pulak makan makanan yang berat2 bawak bekal bagai.. just waktu ni, pelajar dibenarkan makan gula-gula, keropok, asam2 (pensyarah perempuan suka mintak sikit ni) haha.. takde hal la kalau setakat nak makan makanan yang simple macam ni.. siap digalakkan lagi..

2. TIDUR

Yang ni lagilah pantang.. berani ke buat waktu sekolah dulu?? silap2 kena hambat ngan pembaris besi.. sakit woooo.. memang cari nahas la kalau tertidur waktu cikgu tengah kusyuk bagi penerangan.. tambah2 waktu pelajaran yang sedikit sayu seperti sejarah.. haha! kena tahan mata oit.. tension tul.. cikgu memang nampak je siapa yang berat mata, berat kepala ni.. silap langkah kena denda la..

Bila dah masuk Universiti, kebanyakan kelas memang kita kena kongsi satu dewan besar dengan ramai budak2 lain.. haaaaa, time ni la kejadian melelapkan diri menjadi sangat berleluasa.. sesetengah pensyarah bagi green light lagi untuk kita tidur.. syaratnya cuma, assignment siap & tak ponteng kelas.. dapat pensyarah sporting mcm ni memang happy la sume.. seolah2 memahami je betapa penatnya menuntut ilmu ni kan??? hehe...

3. PAKAIAN SERAGAM

Ini dah memang peraturan.. suka tak suka, semua sekolah di dunia ni dah tetapkan kita kena pakai baju ikut peraturan, rambut, kuku, kasut, seluar, kain, tudung, buku, semua kenalah ikut peraturan kan? ini memang hakikat yang memang kena patuhi.. sebab tu lah ramai budak2 sekolah lepasan SPM malas nak sambung ke form 6.. sebabnya??? malas lagi dah nak berkecimpung dalam dunia beretika dan berperaturan waktu sekolah.. tapi kadang-kadang kita tak sedar disiplin kita ni sebenarnya sangatlah dibentuk dengan rapi ketika zaman persekolahan....

Jeng3!! bila dah masuk institut pengajian tinggi???? jadi macam mana ek?? pakailah apa korang suka.. kadang2 tak dapat nak beza pelajar ke model??? ada yang bergaya mengalahkan selebriti.. make up?? wow! lagi hebat.. benda ni ikut course la jugak kan? tapi yang penting leh pakai apa2 jer.. tak jadi masalah.. jangan tak pakai baju sudah.. haha! opppssssss....

4. ULANG KELAS

Yang ni perbezaan jugak ni.. waktu sekolah dulu kalau gagal.. still leh naik darjah or tingkatan baru.. tak payahla nak risau kan? tak kisah exam dapat brapa markah, lulus or tak.. tak ada halangan untuk naik ke kelas baru.. yang membezakan cuma kedudukan kita kat dalam kelas tu la.. yang mana duk kelas depan memang perhatian lebih la cikgu bagi... sebab semua calon2 universiti (kalau duk kelas tengah macam aku ni, masuk Universiti pun cikgu tak caya) mana yang tertinggal kat belakang?? sikit-sikit masalah disiplin dia yang kena.. ada je kes.. kena lagi.. tu lumrah la waktu sekolah-sekolah dulu.. huhu

Lain pulak ceritanya bila berada di alam pengajian tinggi.. tak lepas exam??? tak submit assignment?? haaa... duduklah kat situ bertahun2, orang lain dah habis, still terbengkalai lagi.. itu yang bahaya.. kena bagi lulus semua barulah selamat untuk dapat sijil, diploma, ijazah atau selainnya.. haaaa... inilah bezanya pembelajaran di sudut ni, sebab tu pensyarah percaya, beri kelonggaran sekalipun tak apa, sebab pelajar dah matang.. boleh fikir dengan baik yang mana mendatangkan kejayaan..

(sambung esok la.. haha.. ngantokkkkkkkkkkzzzzz)

ada byk lagi sebenarnya..
tapi dah malas r nak menulis..
haha..
lu pikir la sendiri..
lalalalalala


5 comments:

Nor Athirah Ismail said...

waa , best laaaa :D hihi
kak zura da pandai berblogging :)

azznizan said...

nape selama ni x pandai ker?

A I N I S M A I R A said...

aku blajo kat segi sonok.. siap leh kuang ajau ngan lecturer haha. mcm mber2 jek.. haaha

azznizan said...

masa tadika lagi best..mcm2 boleh wat kencing berak pon cikgu tetap cool~

Arezuera Ismail said...

aku dah malas nak menulis..
kahkah...
mood marilah.. marilah